• około 1 kg ładnego chudego kawałka wołowiny pokrojonej w cienkie plastry
  • 4 duże białe cebule
  • 1 główka czosnku
  • 2 łyżki masła
  • 1 szklanka białego wytrawnego wina
  • pół szklanki czerwonego wytrawnego wina
  • 2 szklanki bulionu drobiowego
  • mąka do lekkiego zagęszczenia sosu
  • sól, pieprz, ziela angielskie, liście laurowe
  • suszony tymianek, rozmaryn, oregano
  • ocet z granatu do smaku [może być winny, jabłkowy, balsamiczny itp]

Na maśle wysmażyć posiekaną w cienkie piórka cebulę z czosnkiem aż zacznie brązowieć. Dodać wino białe i czerwone, bulion, przyprawy i zioła, ocet i dusić całość 30 minut na małym ogniu. Po tym czasie sprawdzić smak sosu, doprawić w razie potrzeby a następnie lekko zagęścić mąką. Następnie na maśle obsmażyć mięso krótko na dużym ogniu przyprawione solą i pieprzem. Dodać do sosu i dusić razem 3-5 minut uważając by mięso nie zaczęło twardnieć. Podawać z ziemniakami piure.