Składniki :
- około 1 kg ładnego chudego kawałka wołowiny pokrojonej w cienkie plastry
- 4 duże białe cebule
- 1 główka czosnku
- 2 łyżki masła
- 1 szklanka białego wytrawnego wina
- pół szklanki czerwonego wytrawnego wina
- 2 szklanki bulionu drobiowego
- mąka do lekkiego zagęszczenia sosu
- sól, pieprz, ziela angielskie, liście laurowe
- suszony tymianek, rozmaryn, oregano
- ocet z granatu do smaku [może być winny, jabłkowy, balsamiczny itp]
Wykonanie :
Na maśle wysmażyć posiekaną w cienkie piórka cebulę z czosnkiem aż zacznie brązowieć. Dodać wino białe i czerwone, bulion, przyprawy i zioła, ocet i dusić całość 30 minut na małym ogniu. Po tym czasie sprawdzić smak sosu, doprawić w razie potrzeby a następnie lekko zagęścić mąką. Następnie na maśle obsmażyć mięso krótko na dużym ogniu przyprawione solą i pieprzem. Dodać do sosu i dusić razem 3-5 minut uważając by mięso nie zaczęło twardnieć. Podawać z ziemniakami piure.