Składniki :

  • 4 grube [minimum 5cm] plastry z dowolnego kawałka wołowiny
  • łyżka masła
  • łyżka oleju
  • 5 posiekanych ząbków czosnku
  • 1 biała cebula pokrojona w krążki
  • mąka do zagęszczenia sosu
  • śmietanka 30% – około 2 szklanek
  • 1 szklanka drobiowego rosołu lub wody
  • sól, pieprz, ziela angielskie, liście laurowe, przyprawa do wołowiny
  • opcjonalne składniki do dodania do sosu dla urozmaicenia smaku : koperek, ogórki konserwowe lub kiszone, musztarda

Wykonanie :

Mięso przyprawić i odstawić do marynowania razem z czosnkiem i posiekaną cebulą najlepiej na noc. Następnie na rozgrzanym oleju z masłem bardzo mocno wysmażyć mięso z całą marynatą z obu stron. Dodać rosół [lub wodę] i pod przykryciem dusić mięso aż płyn prawie całkowicie wyparuje. Dodać śmietanę, ziela i liście, sos dosolić, ewentualnie dodać dodatkowy preferowany składnik [musztardę, ogórki lub koperek] i dusić sos na małym ogniu pod przykryciem tak długo, aż plastry mięsa będą zupełnie miękkie. Sprawdzić smak sosu, doprawić, zaciągnąć mąką [nie jest to konieczne]. Podawać z piure ziemniaczanym i piklami.