Składniki :

  • 6 średniej grubości plastrów mięsa z wołowiny lub cielęciny np. z górki lub udźca  [dowolny rodzaj ale ważne, by mięso nie było twarde]
  • 3 szklanki białego wytrawnego wina
  • 4 łyżeczki musztardy ziarnistej
  • pół szklanki śmietany powyżej 30 %
  • sok z cytryny
  • sól, pieprz
  • olej
  • łyżka kaparów

Wykonanie :

Mięso przyprawić i obsmażyć z obu stron na oleju na brązowo.
Wino wymieszać z musztardą, śmietaną, sokiem cytrynowym, przyprawami i zmiksować na gładki sos w blenderze.
Sos zagotować na patelni i włożyć do niego wcześniej obsmażone mięso.
Dusić na wolnym ogniu godzinę lub dłużej – mięso ma się aż rozpadać pod naciskiem widelca.
Na koniec ewentualnie jeszcze doprawić i dodać kapary.
Sos można zagęścić mąką.
Podawać z ziemniakami piure.