Składniki :
- 1 kg wołowiny pokrojonej w grube plastry
- olej do smażenia
- sól, pieprz
Sos :
- 10 plasterków wędzonego boczku pokrojonego w kostkę i mocno wysmażonego
- 2 łyżki oliwy
- 1 łyżka masła
- 1 cebula pokrojona w kostkę
- 1 marchewka pokrojona w drobną kostkę
- liście laurowe, ziela angielskie, sól, pieprz
- tymianek, oregano
- natka pietruszki
- 4 ząbki czosnku drobno posiekane
- 14 szklanki pokrojonych zielonych i czarnych oliwek
- 1 puszka rozdrobnionych pomidorów
- 1 szklanka czerwonego wytrawnego wina
- 1 szklanka rosołu drobiowego
- mąka do zagęszczenia
Wykonanie :
Mięso przyprawić solą i pieprzem i bardzo mocno obsmażyć z obu stron na oleju. Na patelni na rozgrzanej oliwie z masłem wysmażyć czosnek z marchewką i cebulą oraz boczkiem a następnie zalać wszystko winem i rosołem, dodać puszkę pomidorów, zioła, przyprawy, oliwki, natkę i całość dusić aż marchew będzie miękka. Sprawdzić smak sosu, doprawić ostatecznie i zagęścić mąką lekko. Do gotowego sosu dodać obsmażone mięso i dusić aż wołowina będzie zupełnie miękka. Można ułożyć mięso w naczyniu żaroodpornym i zalać sosem i piec w piekarniku aż mięso będzie gotowe. Podawać z piure ziemniaczanym.