Składniki :

  • 1 kg wołowiny pokrojonej w grube plastry
  • olej do smażenia
  • sól, pieprz

Sos :

  • 10 plasterków wędzonego boczku pokrojonego w kostkę i mocno wysmażonego
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżka masła
  • 1 cebula pokrojona w kostkę
  • 1 marchewka pokrojona w drobną kostkę
  • liście laurowe, ziela angielskie, sól, pieprz
  • tymianek, oregano
  • natka pietruszki
  • 4 ząbki czosnku drobno posiekane
  • 14 szklanki pokrojonych zielonych i czarnych oliwek
  • 1 puszka rozdrobnionych pomidorów
  • 1 szklanka czerwonego wytrawnego wina
  • 1 szklanka rosołu drobiowego
  • mąka do zagęszczenia

Wykonanie :

Mięso przyprawić solą i pieprzem i bardzo mocno obsmażyć z obu stron na oleju. Na patelni na rozgrzanej oliwie z masłem wysmażyć czosnek z marchewką i cebulą oraz boczkiem a następnie zalać wszystko winem i rosołem, dodać puszkę pomidorów, zioła, przyprawy, oliwki, natkę i całość dusić aż marchew będzie miękka. Sprawdzić smak sosu, doprawić ostatecznie i zagęścić mąką lekko. Do gotowego sosu dodać obsmażone mięso i dusić aż wołowina będzie zupełnie miękka. Można ułożyć mięso w naczyniu żaroodpornym i zalać sosem i piec w piekarniku aż mięso będzie gotowe. Podawać z piure ziemniaczanym.