Składniki :

  • – 2 łyżki oleju
  • – 400 g filetów z wołowiny pokrojonych w cienkie paski
  • – 1 czerwona cebula pokrojona w półksiężyce
  • – 180 g marchwi pokrojonej w cienkie plasterki
  • – 1 czerwona papryka pokrojona w paski
  • – 1 mała kapusta pekińska pokrojona w paski
  • – 150 g kiełków fasoli
  • – 220 g pędów bambusa, odsączonych
  • – 150 g prażonych nerkowców
  • SOS :
  • – 3 łyżki wina ryżowego, sherry lub dobrej wódki
  • – 1 łyżeczka mielonego imbiru
  • – 3 łyżeczki jasnego sosu sojowego
  • – 1 ząbek czosnku, zmiażdżony (można wedle uznania dać więcej)
  • – 1 łyżka mąki kukurydzianej
  • – 1 łyżka pasty pomidorowej (lub koncentratu pomidorowego)

Wykonanie :

W nagrzanym woku na oleju smażyć mięso i cebulę na dużym ogniu przez 5 minut intensywnie mieszając, aż mięso zbrązowieje a cebula zmięknie. Dodać marchew, paprykę. Smażyć 5 minut cały czas mieszając. Dodać kapustę, kiełki i bambusa. Smażyć 3 minuty i lekko mieszać aż kapusta zacznie wiotczeć. Posypać wszystko nerkowcami, wymieszać. Połączyć alkohol z imbirem, sosem sojowym, czosnkiem i mąką i pastą pomidorową. Sos wlać do składników do woka, wszystko dokładnie ze sobą połączyć i gotować 3 minuty, cały czas mieszając. Gotować wszystko do momentu aż całość zgęstnieje. Gotową potrawę podawać z ryżem.