Składniki :

  • 0,7 kg ulubionego kawałka wołowiny
  • 1kg bardzo małych pieczarek
  • 2 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • sól, pieprz syczuański, chili
  • sos sojowy, sos rybny, sos teryiaki, sos hoisin
  • 2 szklanki czerwonego wytrawnego wina

Wykonanie :

Mięso pokroić w cienkie paseczki a następnie przyprawić solą, pieprzem syczuańskim, chili oraz wszystkimi sosami – każdym po 2 łyżki. Do mięsa dodać posiekaną w piórka cebulę i przeciśnięty czosnek a następnie odstawić do lodówki na noc. Mięso wyjąć z lodówki godzinę przed smażeniem. Rozgrzać patelnię i mięso razem z marynatą smażyć na dużym ogniu cały czas mieszając. Dodać pieczarki pokrojone na połówki i dusić na średnim ogniu pod przykryciem co jakiś czas mieszając i podlewając winem by sos nie był zbyt gęsty. Dusić całość pod przykryciem pilnując by na patelni cały czas był płyn. Podawać z ziemniakami piure.