Składniki :
- 0,5 grubo mielonej wołowiny
- 1 duża biała cebula pokrojona w kostkę
- 3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
- 2 duże marchewki pokrojone w kostkę
- 4 pomidory pokrojone na mniejsze kawałki
- mąka do zagęszczenia sosu
- szklanka rosołu lub woda
- 2 puszki groszku lub groszek mrożony
- sól, pieprz, przyprawa do wołowiny, ziela angielskie, liście laurowe, curry
- natka pietruszki
- łyżka masła
- łyżka oleju
Wykonanie :
Na maśle z olejem wysmażyć cebulę, czosnek, marchew i pomidory aż na patelni będzie sucho. Dodać rosół lub wodę i dusić 2 minuty, dodać przyprawy, mięso i dusić całość co jakiś czas mieszając. Sprawdzić smak po 15 minutach, ewentualnie doprawić, dodać groszek, zagotować, zagęścić mąką, gotować 10 minut pod przykryciem. W razie konieczności dolać rosołu lub wody. Po 10 minutach sprawdzić smak, doprawić jeśli to konieczne i podawać posypane natką z dodatkami np ziemniakami lub ryżem.