Składniki :

  • 0,5 grubo mielonej wołowiny
  • 1 duża biała cebula pokrojona w kostkę
  • 3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
  • 2 duże marchewki pokrojone w kostkę
  • 4 pomidory pokrojone na mniejsze kawałki
  • mąka do zagęszczenia sosu
  • szklanka rosołu lub woda
  • 2 puszki groszku lub groszek mrożony
  • sól, pieprz, przyprawa do wołowiny, ziela angielskie, liście laurowe, curry
  • natka pietruszki
  • łyżka masła
  • łyżka oleju

Wykonanie :

Na maśle z olejem wysmażyć cebulę, czosnek, marchew i pomidory aż na patelni będzie sucho. Dodać rosół lub wodę i dusić 2 minuty, dodać przyprawy, mięso i dusić całość co jakiś czas mieszając. Sprawdzić smak po 15 minutach, ewentualnie doprawić, dodać groszek, zagotować, zagęścić mąką, gotować 10 minut pod przykryciem. W razie konieczności dolać rosołu lub wody. Po 10 minutach sprawdzić smak, doprawić jeśli to konieczne i podawać posypane natką z dodatkami np ziemniakami lub ryżem.