Składniki :

  • 0,5 kg wołowiny pokrojonej w małe kostki lub paski, przyprawionej solą i pieprzem i obsmażonej na rumiano
  • opakowanie szynki parmeńskiej pokrojonej na mniejsze kawałki
  • małe opakowanie serka topionego z ziołami
  • 4 przeciśnięte ząbki czosnku
  • pół pęczka natki pietruszki
  • puszka pomidorów z ziołami
  • 2 szklanki białego wytrawnego wina
  • 2 szklanki rosołu drobiowego
  • sól, pieprz, oregano
  • mąka
  • pomidorki koktajlowe do podania

Wykonanie :

Mięso po usmażeniu na patelni zalać winem i rosołem, całość zagotować, dodać oregano i natkę pietruszki, czosnek, pomidory z puszki, serek topiony i szynkę parmeńską a następnie całość gotować na małym ogniu pod przykryciem tak długo, aż mięso będzie całkowicie miękkie. Gdy mięso będzie gotowe sprawdzić smak sosu, doprawić do smaku i zagęścić sos mąką. Podawać z pokrojonymi pomidorkami koktajlowymi, z ziemniakami lub makaronami.