Składniki :

  • makaron hokkien, soba lub zwykłe spaghetti [kwestia dowolna jednak najlepiej pasuje hokkien]
  • 1/3 szklanki sparzonych migdałów
  • 2 łyżki oleju arachidowego
  • 500 g wołowiny [krzyżowej] pokrojonej na cienkie rumsztyki
  • 1 cebula w plastrach
  • 1/3 szklanki sosu sojowego podsmażonego z czosnkiem i miodem [sos sojowy z utartymi 3 ząbkami czosnku i 2 łyżkami miodu i łyżeczką imbiru ugotowany, duszony i odparowany]
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1/3 szklanki wody
  • 1 czerwona papryka pokrojona w paski
  • 1 brokuł podzielony na kawałki
  • puszka/słoiczek minikolb kukurydzy

Wykonanie :
Makaron klasycznie ugotować.
Migdały przesmażyć na suchej patelni do zrumienienia i odstawić na bok.
Rozgrzać olej arachidowy, wrzucić cebulę i mięso i smażyć 5 minut cały czas mieszając na dużym ogniu.
Dodać sos [ten smażony z czosnkiem i miodem], wodę, sos sojowy, paprykę, brokuły i kukurydze i wszystko gotować 5 minut aż warzywa zmiękną.
Na koniec dodać makaron i migdały i wszystko razem podgrzać.