Składniki :

  • 0,4 kg mielonej wołowiny
  • 0,4 kg mielonego mięsa z indyka
  • 1 mała cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 jajka
  • sól, pieprz, odrobina rozmarynu, sosu sojowego do smaku, sosu śliwkowego chińskiego do smaku, sosu worcestershire do smaku
  • 2 kubki jogurtu naturalnego
  • 4 łyżki posiekanego koperku
  • odrobina maizeny do zagęszczenia sosu

Wykonanie :

Mięsa wymieszać z przyprawami, posiekaną drobno cebulą, przeciśniętym jednym ząbkiem czosnku, jajkami a następnie uformować małe klopsiki. Jogurt wolno podgrzewać z wcześniej wymieszaną maizeną, koperkiem i solą i pieprzem tak, by się nie zważył. Gdy sos będzie zagrzany wrzucać klopsiki i dusić pod przykryciem na małym ogniu aż mięso będzie gotowe. Ze względu na to, by jogurt się nie zważył, gotowanie sosu z klopsikami będzie trwało dłużej.