Składniki :

  • 3l wody
  • 0,5 kg wołowiny z kością
  • ulubiony makaron do podania [udon, ryżowy lub jajeczny]
  • 2 świeże chili
  • 4 ząbki czosnku
  • kilka liści limonki kafir
  • sosy do doprawienia bulionu : sos ostrygowy, sos rybny, sos tamaryndowy, sos sojowy jasny – na początek każdego sosu po 2 łyżki stołowe
  • sok z cytryny do smaku
  • jajka na twardo do podania w zupie
  • zestaw klasycznych rosołowych warzyw i przypraw jak do rosołu z kurczaka

Wykonanie :

Ugotować klasyczny bulion na wołowinie z warzywami [i klasycznymi przyprawami], następnie całość przecedzić przez gęste sitko by bulion był klarowny a mięso odłożyć na bok i podzielić na mniejsze kawałki. Przecedzony bulion doprawić posiekanym świeżym chili, liśćmi limonki kafir, posiekanym czosnkiem, sokiem cytrynowym, wszystkimi sosami [ilość sosów na początek z każdego rodzaju po 2 łyżki] a następnie dodać podzielone mięso i gotować na małym ogniu 30 minut. Po tym czasie sprawdzić smak, doprawić wedle uznania sosami by nadać bardziej orientalny smak i podawać z ulubionym makaronem i jajkiem na twardo. Serwować z posiekaną kolendrą lub klasyczną natką pietruszki.