Składniki :
- 3l wody
- 0,5 kg wołowiny z kością
- ulubiony makaron do podania [udon, ryżowy lub jajeczny]
- 2 świeże chili
- 4 ząbki czosnku
- kilka liści limonki kafir
- sosy do doprawienia bulionu : sos ostrygowy, sos rybny, sos tamaryndowy, sos sojowy jasny – na początek każdego sosu po 2 łyżki stołowe
- sok z cytryny do smaku
- jajka na twardo do podania w zupie
- zestaw klasycznych rosołowych warzyw i przypraw jak do rosołu z kurczaka
Wykonanie :
Ugotować klasyczny bulion na wołowinie z warzywami [i klasycznymi przyprawami], następnie całość przecedzić przez gęste sitko by bulion był klarowny a mięso odłożyć na bok i podzielić na mniejsze kawałki. Przecedzony bulion doprawić posiekanym świeżym chili, liśćmi limonki kafir, posiekanym czosnkiem, sokiem cytrynowym, wszystkimi sosami [ilość sosów na początek z każdego rodzaju po 2 łyżki] a następnie dodać podzielone mięso i gotować na małym ogniu 30 minut. Po tym czasie sprawdzić smak, doprawić wedle uznania sosami by nadać bardziej orientalny smak i podawać z ulubionym makaronem i jajkiem na twardo. Serwować z posiekaną kolendrą lub klasyczną natką pietruszki.