Składniki :

  • 2 puszki białej fasoli
  • makaron wstążki
  • 2 ząbki czosnku
  • rozmaryn, sól, pieprz
  • puszka rozdrobnionych pomidorów
  • oliwa
  • masło
  • szklanka bulionu warzywnego
  • natka pietruszki

Wykonanie :

Fasolę odcedzić i odłożyć 1/3 na bok.
Makaron ugotować standardowo w osolonej wodzie.
Czosnek posiekać i podsmażyć na maśle z oliwą, dodać pozostałą fasolę, rozmaryn, przyprawy, puszkę pomidorów, posiekana natkę, więcej masła i zasmażać aż fasola zacznie się rozpadać.
Dolać bulion warzywny [na początku połowę by sos nie wyszedł zbyt rzadki] i całość zmiksować na gładką masę.
W razie gdyby wyszła pulpa można dolać pozostałą część bulionu.
Dusić sos co jakiś czas mieszając, doprawić do smaku na koniec i dodać podstawione na bok całe fasolki.
Na koniec dodać do sosu ugotowany makaron i dokładnie wszystko wymieszać.