Składniki :

  • opakowanie ulubionego makaronu
  • łyżka masła
  • łyżka dobrej oliwy
  • 10 plasterków chudej szynki pokrojonej w paski albo w kostkę [drobiowej lub wieprzowej]
  • 1 biała cebula drobno pokrojona
  • mąka do zagęszczenia sosu
  • 2 szklanki bulionu drobiowego
  • 1 por [biała i zielona część] drobno posiekany
  • 2 przeciśnięte ząbki czosnku
  • szczypiorek do podania lub tarty ser
  • sól, pieprz, curry, czerwona i słodka papryka

Wykonanie :

Na oliwie z masłem podsmażyć cebulę, czosnek, pory, szynkę a następnie zalać bulionem i doprawić do smaku wszystkimi przyprawami. Dusić 10 minut pod przykryciem. Sprawdzić smak, doprawić w razie potrzeby, zaciągnąć mąką [uważając by nie przesadzić] a następnie dodać ugotowany makaron i całość delikatnie wymieszać. Chwilę razem podgrzewać i podawać ze szczypiorkiem lub dodatkowo posypać tartym serem.