Składniki :
- opakowanie ulubionego makaronu
- łyżka masła
- łyżka dobrej oliwy
- 10 plasterków chudej szynki pokrojonej w paski albo w kostkę [drobiowej lub wieprzowej]
- 1 biała cebula drobno pokrojona
- mąka do zagęszczenia sosu
- 2 szklanki bulionu drobiowego
- 1 por [biała i zielona część] drobno posiekany
- 2 przeciśnięte ząbki czosnku
- szczypiorek do podania lub tarty ser
- sól, pieprz, curry, czerwona i słodka papryka
Wykonanie :
Na oliwie z masłem podsmażyć cebulę, czosnek, pory, szynkę a następnie zalać bulionem i doprawić do smaku wszystkimi przyprawami. Dusić 10 minut pod przykryciem. Sprawdzić smak, doprawić w razie potrzeby, zaciągnąć mąką [uważając by nie przesadzić] a następnie dodać ugotowany makaron i całość delikatnie wymieszać. Chwilę razem podgrzewać i podawać ze szczypiorkiem lub dodatkowo posypać tartym serem.