Składniki :
- 7 bardzo cienkich naleśników
- 0,3 kg małych pieczarek posiekanych w plasterki i wysmażonych na rumiano na łyżeczce masła
- pół pęczka natki pietruszki lub szczypiorku do podania
- 1 opakowanie sera grogonzola
- łyżka mąki do lekkiego zagęszczenia sosu
- 0,3 kg mielonej wołowiny przyprawionej solą, pieprzem, papryką słodką i ostrą
- 1 mała papryczka chili
- dodatkowo sól i pieprz do doprawienia sosu
- mały kawałek parmezanu do zapieczenia wierzchu tortu
- 2 łyżki mascarpone
- pół szklanki bulionu drobiowego lub warzywnego [może być z kostki ale najlepszy domowy rosół]
- 1 cebula wysmażona na łyżeczce masła na złoto
Wykonanie :
Na początku należy przygotować składniki : wysmażyć mięso, cebulę i pieczarki i odstawić na bok. Następnie należy przygotować sos do smarowania warstw : w rondelku podgrzać rosół, dodać mascarpone, podzielony na kawałki ser gorgonzola, posiekaną chili, sól, pieprz i całość gotować aż ser całkowicie się rozpuści. Sprawdzić smak sosu, doprawić w razie potrzeby i lekko zagęścić mąką [sos powinien być gęsty ale lekko lejący]. W następnej kolejności należy zacząć przygotowywać składanie tortu zaczynając od spodniej warstwy : na naleśniku rozsmarować sos serowy, wymieszać mięso z pieczarkami i cebulą i ułożyć jako kolejną warstwę. Posmarować sosem, położyć kolejnego naleśnika, znów posmarować sosem, ułożyć mięso z dodatkami, sos, naleśnik i tak powtarzać warstwy aż do wyczerpania składników. Ostatnią warstwą powinien być naleśnik na którym należy utrzeć parmezan. Tak przygotowany tort zapiec w piekarniku krótko – tylko by całość się lekko odgrzała oraz zapiekł się parmezan a następnie posypać zieleniną i od razu podawać krojąc na kawałki jak klasyczny tort.