Składniki :

  • 3/4 kubka suszonych grzybów
  • 0,3 kg małych pieczarek
  • natka pietruszki
  • lubczyk
  • 8 ząbków czosnku
  • 6-8 skrzydełek
  • sól, pieprz, 3 suche pokruszone papryczki chili
  • 1 marchew
  • 1 pietruszka
  • 1 mały seler
  • 1 por
  • 1 duża opalona na gazie cebula [bez obierania]

Wykonanie :

Skrzydełka włożyć do gotującej się lekko osolonej wody i gotować na małym gazie pod przykryciem. Gdy na powierzchni zacznie się zbierać piana należy ją zbierać aż przestanie się wytrącać. W oddzielnym garnku zagotować wodę, dodać płaską łyżeczkę soli, chili, pieprz, zieleninę, przeciśnięty czosnek, wszystkie wcześniej przygotowane warzywa, posiekane w plasterki pieczarki i pokruszone lekko suszone grzyby. Gotować 45 minut na średnim ogniu. Po upływie tego czasu oba wywary połączyć ze sobą i gotować kolejne 10 minut. Sprawdzić smak i ewentualnie jeszcze doprawić. Zupa powinna być wyraźnie grzybowa i pikantna. Podawać z makaronem.