Składniki :
- 2 mrożone mieszanki warzywne z brukselką,kalafiorem,fasolką szparagową,brokułami,ziemniakami itp
- 1 duża marchewka
- 1 duża pietruszka
- kawałek sporego pora
- kawałek selera (mało)
- 6 skrzydełek z kurczaka
- główka czosnku
- natka pietruszki (około szklanki)
- pęczek koperku
- śmietana
- 3 ziela angielskie,3 liście laurowe,maggi w płynie,3 kostki rosołowe warzywne,sól,pieprz,pieprz cayenne
Wykonanie :
W garnku zagotować wodę z posiekanymi ząbkami czosnku (cała główka).
Dodać umyte skrzydełka i gotować pod przykryciem 20 minut na małym ogniu. W razie potrzeby szumować.
Wymienione warzywa pokroić w drobniutką kosteczkę i wraz z pozostałymi przyprawami dodać do gotujących się skrzydełek.
Gotować zupę kolejne 20 minut i po upływie tego czasu dodać dwie mrożonki warzywne i gotować przez minimum 15 minut do miękkości mrożonych warzyw.
Gdy wszystkie warzywa będą gotowe zabielić zupę śmietaną (ilość śmietany wedle uznania – wystarczy pół szklanki).