Składniki :

  • 2 mrożone mieszanki warzywne z brukselką,kalafiorem,fasolką szparagową,brokułami,ziemniakami itp
  • 1 duża marchewka
  • 1 duża pietruszka
  • kawałek sporego pora
  • kawałek selera (mało)
  • 6 skrzydełek z kurczaka
  • główka czosnku
  • natka pietruszki (około szklanki)
  • pęczek koperku
  • śmietana
  • 3 ziela angielskie,3 liście laurowe,maggi w płynie,3 kostki rosołowe warzywne,sól,pieprz,pieprz cayenne

Wykonanie :

W garnku zagotować wodę z posiekanymi ząbkami czosnku (cała główka).
Dodać umyte skrzydełka i gotować pod przykryciem 20 minut na małym ogniu. W razie potrzeby szumować.
Wymienione warzywa pokroić w drobniutką kosteczkę i wraz z pozostałymi przyprawami dodać do gotujących się skrzydełek.
Gotować zupę kolejne 20 minut i po upływie tego czasu dodać dwie mrożonki warzywne i gotować przez minimum 15 minut do miękkości mrożonych warzyw.
Gdy wszystkie warzywa będą gotowe zabielić zupę śmietaną (ilość śmietany wedle uznania – wystarczy pół szklanki).