Składniki :

  • 2 udka kurczaka
  • pierś z kurczaka
  • 2 marchewki
  • 2 pietruszki
  • 1 seler
  • 1 por
  • 2 cebule opalone nad gazem
  • 3 żółtka
  • pół szklanki mleka
  • makaron wstążki
  • sól, pieprz, kostka rosołowa warzywna, szczypta kurkumy, 2 ziela angielskie, 2 liście laurowe
  • natka pietruszki
  • 1/3 filiżanki śmietany 12%

Wykonanie :
Klasycznie ugotować bulion rosołowy na udkach i piersi z przyprawami i warzywami.
Po ugotowaniu rosołu wyłowić wszystkie warzywa poza marchewką i mięso, które należy podzielić na małe kawałki i dodać ponownie do rosołu już bez kości.
Mleko i śmietanę wymieszać z małą ilością gorącego rosołu, dodać żółtka i dokładnie całość rozmieszać.
Rosół doprawić do smaku przyprawami [kostką rosołową, kurkumą,pieprzem, solą], dodać posiekaną natkę pietruszki i cały czas mieszając zalać mleczno-śmietanową zaklepką.
Gotować na małym ogniu kilka minut.
Makaron ugotować klasycznie w osolonej wodzie.
Z mięsa z rosołu można dla urozmaicenia ugotować klopsiki do polewki lub zamiast makaronu podać zupę z ryżem.