Składniki :
- 4 puszki rozdrobnionych pomidorów
- 2 białe cebule
- 4 czerwone papryki
- 2 główki czosnku
- łyżka masła
- 3 łyżki oliwy
- 2 łyżki pasty chili
- sól, miód do doprawienia zalewy [wedle uznania na smak w zależności czy wolimy bardziej słodką czy bardziej kwaśną zalewę należy dopasować ilość miodu]
- 2 szklanki octu jabłkowego
- 6 szklanek wody
Wykonanie :
Na maśle z oliwą usmażyć pomidory, cebulę, czosnek i paprykę. Przyprawić do smaku solą [soli musi być więcej bo to do marynaty], miodem, pastą chili i dokładnie całość zagotować. Sprawdzić smak zalewy – powinna być bardzo zdecydowana w smaku i kwaśna. Przełożyć całość do garnka, zalać octem i wodą i ponownie zagotować. W słoikach przygotować ogórki a następnie zalać przygotowaną gorącą zalewą. Zakręcić wieczka i odwrócić słoiki. Odstawić do ostygnięcia. Wstawić do lodówki lub w ciemne miejsce. Ogórki będą gotowe po dwóch tygodniach.