• 4 puszki rozdrobnionych pomidorów
  • 2 białe cebule
  • 4 czerwone papryki
  • 2 główki czosnku
  • łyżka masła
  • 3 łyżki oliwy
  • 2 łyżki pasty chili
  • sól, miód do doprawienia zalewy [wedle uznania na smak w zależności czy wolimy bardziej słodką czy bardziej kwaśną zalewę należy dopasować ilość miodu]
  • 2 szklanki octu jabłkowego
  • 6 szklanek wody

Na maśle z oliwą usmażyć pomidory, cebulę, czosnek i paprykę. Przyprawić do smaku solą [soli musi być więcej bo to do marynaty], miodem, pastą chili i dokładnie całość zagotować. Sprawdzić smak zalewy – powinna być bardzo zdecydowana w smaku i kwaśna. Przełożyć całość do garnka, zalać octem i wodą i ponownie zagotować. W słoikach przygotować ogórki a następnie zalać przygotowaną gorącą zalewą. Zakręcić wieczka i odwrócić słoiki. Odstawić do ostygnięcia. Wstawić do lodówki lub w ciemne miejsce. Ogórki będą gotowe po dwóch tygodniach.