Składniki :

  • – duży garnek ze sporą ilością wody (w zależności od tego, ile chcemy zrobić zalewajki – tyczy się to też ilości pozostałych składników – ilość musi być proporcjonalna)
  • – 2 średnie golonki lub 3 małe
  • – sporo pieprzu w ziarenkach, płaska łyżka soli, kostki rosołowe -> 2 mięsne i jedna z wędzonym boczkiem
  • – 4 ziela angielskie i liście laurowe
  • – 2-2,5 szklanki suszonych grzybków (lub więcej – wedle uznania)
  • – butelka białego barszczu
  • – 5 dużych ziemniaków pokrojonych w sporawą kostkę
  • – czubata łyżka masła do zupy
  • – czubata łyżka masła do smażenia cebuli i łyżeczka oleju
  • – 2 duże cebule posiekane w kostkę
  • – duża ilość dobrej, tłustej kiełbasy pokrojonej w półplasterki i porządnie usmażonej na odrobinie masła i oleju

Wykonanie :

W garnku ugotować golonki z przyprawami : liśćmi laurowymi, zielem angielskim, pieprzem, solą i kostkami laurowymi. Czas gotowania zależny od wielkości golonek ale nie mniej niż 2h. Golonki wyjąć i obrać z mięsa, pozostawić je w dużych kawałkach, wyrzucić kości, a mięso dodać spowrotem do garnka lub zjeść z musztardą ;-) Do garnka dodać suszone grzyby, usmażoną kiełbasę i cebulę, masło. Gotować zupę 15 minut aż grzybki napęcznieją. Po tym czasie dodać pokrojone w dużą kostkę ziemniaki. Gotować 30 minut, sprawdzić czy ziemniaki są miękkie i wlać barszcz z butelki. Gotować 10 minut. Sprawdzić smak i w razie potrzeby doprawić solą i pieprzem, ewentualnie dodać jeszcze kostkę rosołową.



Uwaga ! Propozycja !

Zapraszam do pisania w komentarzach swoich wersji zalewajki lub propozycji dodania jakiegoś dodatkowego składnika ;)