Składniki :

  • – 4 duże papryki, nadające się do faszerowania
  • – 0,5 kg mięsa mielonego
  • – 1 saszetka ryżu (może być dziki)
  • – 2 kostki rosołowe – wołowa i drobiowa do ugotowania ryżu
  • – pieprz, sól, czerwona słodka i ostra papryka, curry, przyprawa do mięsa mielonego, łyżeczka ostrego ulubionego keczupu, parmezan (tarty)
  • – 2 jajka
  • – wykałaczki do przypięcia odciętych czapeczek
  • – 2 duże cebule pokrojone w kostki i usmażone na łyżce masła

Wykonanie :

Papryki umyć, odciąć czapeczki, wypestkować, odstawić. Mięso mielone połączyć z ugotowanym ryżem (w kostkach rosołowych), upieczoną cebulą, jajkami i wszystkimi przyprawami (bez parmezanu). Przygotowanym farszem napełnić papryki, przykryć odciętymi czapeczkami i przypiąć wykałaczkami by sie trzymały. Wstawić papryki w naczynie żąroodporne i zapiekać w piekarniku – uprzednio posypane parmezanem. Ja wcześniej podgotowałam papryki w kostkach rosołowych, więc zapiekanie trwało 20 minut. Zdecydowałam sie na wersję bez sosu pomidorowego. Można wstawić surowe do naczynia żaroodpornego, zalać sosem pomidorowym (najlepiej własnej produkcji) i w ten sposób piec. Dobrą metodą jest również gotowanie w sosie pomidorowym na gazie już bez późniejszego zapiekania lub tak jak zrobiłam ja – gotowanie w kostkach rosołowych na gazie i zapiekanie później w piekarniku z parmezanem. Można też zrobić wersję full – ugotować papryki w sosie pomidorowym i przełożyć wszystko do naczynia żaroodpornego wraz z sosem, posypać parmezanem i zapiekać 20 minut w 200*C.

Najlepszym sosem pomidorowym będzie ten, który robi się do gołąbków ;)