Składniki :
- 0,5 kg mięsa mielonego wołowego lub drobiowego
- 0,5 kg małych pieczarek
- 1 por
- łyżeczka masła
- 2 cebule
- kostka żółtego sera [dowolnego ulubionego np gouda, salami itp]
- szczypiorek lub natka do podania
- sól, pieprz, słodka i ostra czerwona papryka
- 1 jajko
- 2 łyżki kaszy manny
- 2 ząbki czosnku
- śmietanka 30%
- 2 szklanki bulionu warzywnego lub drobiowego
- łyżka mąki do zagęszczenia sosu
Wykonanie :
Na maśle usmażyć na złoto posiekaną cebulę i pora, następnie dodać posiekany czosnek, posiekane pieczarki i smażyć aż puszczą sok. Następnie doprawić solą, pieprzem i paprykami, dodać śmietankę i bulion i dusić na małym ogniu 10 minut. Następnie sprawdzić smak, doprawić w razie potrzeby i zagęścić sos mąką. Do mięsa dodać sól, pieprz, jajko, 3 łyżki gotowego sosu, trochę kaszy manny i uformować małe klopsiki. W naczyniu żaroodpornym ułożyć klopsiki, całość dokładnie zalać sosem i wstawić do pieczenia w 180%C na 20-25 minut. Po tym czasie dodać na wierzch tarty ser i zapiec na złoto. Podawać z czosnkowym pieczywem i sałatkami lub jako danie główne z ryżem lub do ziemniaków.