Składniki :

  • 0,5 kg mięsa mielonego wołowego lub drobiowego
  • 0,5 kg małych pieczarek
  • 1 por
  • łyżeczka masła
  • 2 cebule
  • kostka żółtego sera [dowolnego ulubionego np gouda, salami itp]
  • szczypiorek lub natka do podania
  • sól, pieprz, słodka i ostra czerwona papryka
  • 1 jajko
  • 2 łyżki kaszy manny
  • 2 ząbki czosnku
  • śmietanka 30%
  • 2 szklanki bulionu warzywnego lub drobiowego
  • łyżka mąki do zagęszczenia sosu

Wykonanie :

Na maśle usmażyć na złoto posiekaną cebulę i pora, następnie dodać posiekany czosnek, posiekane pieczarki i smażyć aż puszczą sok. Następnie doprawić solą, pieprzem i paprykami, dodać śmietankę i bulion i dusić na małym ogniu 10 minut. Następnie sprawdzić smak, doprawić w razie potrzeby i zagęścić sos mąką. Do mięsa dodać sól, pieprz, jajko, 3 łyżki gotowego sosu, trochę kaszy manny i uformować małe klopsiki. W naczyniu żaroodpornym ułożyć klopsiki, całość dokładnie zalać sosem i wstawić do pieczenia w 180%C na 20-25 minut. Po tym czasie dodać na wierzch tarty ser i zapiec na złoto. Podawać z czosnkowym pieczywem i sałatkami lub jako danie główne z ryżem lub do ziemniaków.