Składniki :

  • 0,3 kg mielonej wołowiny
  • 0,2 kg mielonej wieprzowiny
  • 1 posiekany ząbek czosnku
  • 1 drobno posiekana cebula
  • 2 łyżeczki delikatniej musztardy
  • 1 łyżeczka przyprawy do kofty, sól, pieprz
  • 1 mała namoczona bułka
  • łyżeczka masła
  • 1 jajko

Sos pieczarkowy :

  • 0,5 kg małych pieczarek
  • 2 czubate łyżki mascarpone
  • pół pęczka natki pietruszki
  • sól, pieprz
  • łyżeczka masła
  • mąka do zagęszczenia sosu

Wykonanie :

Na początku należy przygotować sos : na maśle wysmażyć posiekane pieczarki, dodać mascarpone, przyprawy, posiekaną natkę i dusić sos 20 minut na małym ogniu. Następnie lekko zagęścić mąką. Na maśle usmażyć cebulę i czosnek, ostudzić i dodać do mięs razem z jajkami, odciśniętą bułką, musztardą, przyprawami a następnie uformować dość płaskie kotlety. Przygotowane kotlety ułożyć w naczyniu żaroodpornym a następnie zalać sosem pieczarkowym. Wstawić do piekarnika na 20-30 minut w 190*C grzanie góra-dół. Podawać do piure ziemniaczanego.