Składniki :
- 0,3 kg mielonej wołowiny
- 0,2 kg mielonej wieprzowiny
- 1 posiekany ząbek czosnku
- 1 drobno posiekana cebula
- 2 łyżeczki delikatniej musztardy
- 1 łyżeczka przyprawy do kofty, sól, pieprz
- 1 mała namoczona bułka
- łyżeczka masła
- 1 jajko
Sos pieczarkowy :
- 0,5 kg małych pieczarek
- 2 czubate łyżki mascarpone
- pół pęczka natki pietruszki
- sól, pieprz
- łyżeczka masła
- mąka do zagęszczenia sosu
Wykonanie :
Na początku należy przygotować sos : na maśle wysmażyć posiekane pieczarki, dodać mascarpone, przyprawy, posiekaną natkę i dusić sos 20 minut na małym ogniu. Następnie lekko zagęścić mąką. Na maśle usmażyć cebulę i czosnek, ostudzić i dodać do mięs razem z jajkami, odciśniętą bułką, musztardą, przyprawami a następnie uformować dość płaskie kotlety. Przygotowane kotlety ułożyć w naczyniu żaroodpornym a następnie zalać sosem pieczarkowym. Wstawić do piekarnika na 20-30 minut w 190*C grzanie góra-dół. Podawać do piure ziemniaczanego.