Składniki :

  • 20 kawałków pora [białe i zielone części] pokrojone na 10 cm kawałki
  • 20 plasterków wędzonego boczku

Sos winny :

  • 1 szklanka białego wytrawnego wina
  • 1 przeciśnięty ząbek czosnku
  • 1 szklanka rosołu drobiowego
  • 1 łyżka masła
  • 1 mała cebula
  • sól, pieprz
  • 3 łyżki mascarpone
  • mąka do zagęszczenia sosu
  • pół pęczka natki pietruszki
  • 4 łyżki lubczyku

Wykonanie :

W pierwszej kolejności należy zrobić sos zaczynając od smażenia drobno posiekanej cebuli na maśle w rondelku a następnie dolewając wino z rosołem, mascarpone, posiekaną zieleninę, przyprawy, czosnek i dusić sos 20 minut często go mieszając. Sprawdzić smak, doprawić do smaku i zagęścić mąką. W małym naczyniu żaroodpornym ułożyć owinięte w boczek pory i postawić je pionowo a następnie zalać całość przygotowanym wcześniej sosem i zapiekać w piekarniku aż pory będą miękkie. [180*C grzanie góra-dół ok. 40-50 minut]