Składniki :
- 20 kawałków pora [białe i zielone części] pokrojone na 10 cm kawałki
- 20 plasterków wędzonego boczku
Sos winny :
- 1 szklanka białego wytrawnego wina
- 1 przeciśnięty ząbek czosnku
- 1 szklanka rosołu drobiowego
- 1 łyżka masła
- 1 mała cebula
- sól, pieprz
- 3 łyżki mascarpone
- mąka do zagęszczenia sosu
- pół pęczka natki pietruszki
- 4 łyżki lubczyku
Wykonanie :
W pierwszej kolejności należy zrobić sos zaczynając od smażenia drobno posiekanej cebuli na maśle w rondelku a następnie dolewając wino z rosołem, mascarpone, posiekaną zieleninę, przyprawy, czosnek i dusić sos 20 minut często go mieszając. Sprawdzić smak, doprawić do smaku i zagęścić mąką. W małym naczyniu żaroodpornym ułożyć owinięte w boczek pory i postawić je pionowo a następnie zalać całość przygotowanym wcześniej sosem i zapiekać w piekarniku aż pory będą miękkie. [180*C grzanie góra-dół ok. 40-50 minut]
