Składniki :
- 6 udek z kurczaka
- szklanka tartego cheddara lub parmezanu
- pół szklanki czarnych oliwek
- 1 szklanka pokrojonych suszonych pomidorów
- 2 szklanki rosołu drobiowego
- 2 puszki rozdrobnionych pomidorów
- sok z 2 pomarańczy
- po jednej papryce czerwonej, zielonej i żółtej
- 4 ząbki czosnku
- 1 cebula
- 2 łyżki masła
- 4 łyżki oliwy
- sól, pieprz, papryka ostra, słodka i wędzona, curry, tymianek, oregano, bazylia
- pęczek natki pietruszki do podania
Wykonanie :
Na początku należy przyprawić udka wszystkimi przyprawami i ziołami i obsmażyć na rumiano na oliwie z masłem z obu stron. Mięso zdjąć z patelni i usmażyć na pozostałym tłuszczu posiekaną cebulę z czosnkiem, pokrojone oliwki i suszone pomidory oraz pokrojone papryki. Gdy całość będzie podsmażona dodać rosół, sok pomarańczowy i pomidory z puszki i dusić sos 10 minut. W naczyniu żaroodpornym wyłożyć na dnie podsmażone udka i zalać podduszonym sosem tak, by całe mięso było zakryte. Wstawić do pieczenia do piekarnika nagrzanego do 180*C na 30 minut z grzaniem góra-dół a po tym czasie wierzch posypać tartym serem. Piec ponownie aż ser się zapiecze na złoto-brązowo. Zapiekankę przed podaniem posypać natką pietruszki i podawać z dowolnymi dodatkami np chlebem czosnkowym lub ryżem. Można również od razu do zapiekanki dodać dodatek do środka mieszając go z sosem przed zalaniem mięsa.