Składniki :

  • 6 udek z kurczaka
  • szklanka tartego cheddara lub parmezanu
  • pół szklanki czarnych oliwek
  • 1 szklanka pokrojonych suszonych pomidorów
  • 2 szklanki rosołu drobiowego
  • 2 puszki rozdrobnionych pomidorów
  • sok z 2 pomarańczy
  • po jednej papryce czerwonej, zielonej i żółtej
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 2 łyżki masła
  • 4 łyżki oliwy
  • sól, pieprz, papryka ostra, słodka i wędzona, curry, tymianek, oregano, bazylia
  • pęczek natki pietruszki do podania

Wykonanie :

Na początku należy przyprawić udka wszystkimi przyprawami i ziołami i obsmażyć na rumiano na oliwie z masłem z obu stron. Mięso zdjąć z patelni i usmażyć na pozostałym tłuszczu posiekaną cebulę z czosnkiem, pokrojone oliwki i suszone pomidory oraz pokrojone papryki. Gdy całość będzie podsmażona dodać rosół, sok pomarańczowy i pomidory z puszki i dusić sos 10 minut. W naczyniu żaroodpornym wyłożyć na dnie podsmażone udka i zalać podduszonym sosem tak, by całe mięso było zakryte. Wstawić do pieczenia do piekarnika nagrzanego do 180*C na 30 minut z grzaniem góra-dół a po tym czasie wierzch posypać tartym serem. Piec ponownie aż ser się zapiecze na złoto-brązowo. Zapiekankę przed podaniem posypać natką pietruszki i podawać z dowolnymi dodatkami np chlebem czosnkowym lub ryżem. Można również od razu do zapiekanki dodać dodatek do środka mieszając go z sosem przed zalaniem mięsa.