Składniki :

  • 4 cukinie
  • 1 biała cebula
  • pieczarki
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 pomidory
  • 1 czerwona papryka
  • sól, pieprz, zioła prowansalskie, oregano
  • mozzarella
  • żółty ser
  • oliwa z oliwek
  • masło

Wykonanie :

Cukinie poprzekrawać na pół, wydrążyć pestki, lekko posolić i odstawić na bok.
Cebulę pokroić w krążki, pieczarki w grubsze plasterki, paprykę w grubszą kostkę, czosnek posiekać drobno, pomidory pokroić podobnie jak paprykę.
Wszystkie warzywa przyprawić i smażyć na oliwie z masłem aż całkowicie zmiękną i odparuje się cały sok jaki puszczą warzywa podczas smażenia.
Gdy warzywa będą gotowe faszerować uprzednio przepłukane po soleniu cukinie, posypać żółtym serem i porwanymi kawałkami mozzarelli.
Zapiekać całość w piekarniku w 180*C aż cukinia zmięknie a sery się zarumienią.
By przedłużyć czas pieczenia  i by sery się zbyt mocno nie zarumieniły można całość przykryć folią aluminiową.