Składniki :
- 4 cukinie
- 1 biała cebula
- pieczarki
- 4 ząbki czosnku
- 2 pomidory
- 1 czerwona papryka
- sól, pieprz, zioła prowansalskie, oregano
- mozzarella
- żółty ser
- oliwa z oliwek
- masło
Wykonanie :
Cukinie poprzekrawać na pół, wydrążyć pestki, lekko posolić i odstawić na bok.
Cebulę pokroić w krążki, pieczarki w grubsze plasterki, paprykę w grubszą kostkę, czosnek posiekać drobno, pomidory pokroić podobnie jak paprykę.
Wszystkie warzywa przyprawić i smażyć na oliwie z masłem aż całkowicie zmiękną i odparuje się cały sok jaki puszczą warzywa podczas smażenia.
Gdy warzywa będą gotowe faszerować uprzednio przepłukane po soleniu cukinie, posypać żółtym serem i porwanymi kawałkami mozzarelli.
Zapiekać całość w piekarniku w 180*C aż cukinia zmięknie a sery się zarumienią.
By przedłużyć czas pieczenia i by sery się zbyt mocno nie zarumieniły można całość przykryć folią aluminiową.