Składniki :
- 8 dużych ziemniaków
- 8 pieczarek
- 1 mała cebula
- 5 ząbków czosnku
- 8 plastrów sera z niebieską pleśnią
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- oliwa z chili
- łyżka masła
- sól, pieprz, przyprawa do ziemniaków, pieprz cayenne
Wykonanie :
Ziemniaki przekroić na połówki po długości, przyprawić solą, pieprzem, pieprzem cayenne, przyprawą do ziemniaków i piec w piekarniku na rumiano do ich całkowitej miękkości. W tym czasie jak ziemniaki się pieką pokroić w plasterki pieczarki, cebulę posiekać bardzo drobno razem z czosnkiem i usmażyć na ostrej oliwie z masłem z dodatkiem soli i pieprzu. Dodać natkę pietruszki i dokładnie wymieszać farsz. Ziemniaki wyjąć, ułożyć na każdym trochę farszu, na czubku położyć plaster sera z niebieską pleśnią i ponownie zapiec aż ser się roztopi. Podawać gorące do mięs. Połówki ziemniaków po przekrojeniu mogą się kołysać i przewracać więc ich ”dupki” – spody można lekko pościnać by utworzyć płaski spodek.