Składniki :

  • 8 dużych ziemniaków
  • 8 pieczarek
  • 1 mała cebula
  • 5 ząbków czosnku
  • 8 plastrów sera z niebieską pleśnią
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • oliwa z chili
  • łyżka masła
  • sól, pieprz, przyprawa do ziemniaków, pieprz cayenne

Wykonanie :

Ziemniaki przekroić na połówki po długości, przyprawić solą, pieprzem, pieprzem cayenne, przyprawą do ziemniaków i piec w piekarniku na rumiano do ich całkowitej miękkości. W tym czasie jak ziemniaki się pieką pokroić w plasterki pieczarki, cebulę posiekać bardzo drobno razem z czosnkiem i usmażyć na ostrej oliwie z masłem z dodatkiem soli i pieprzu. Dodać natkę pietruszki i dokładnie wymieszać farsz. Ziemniaki wyjąć, ułożyć na każdym trochę farszu, na czubku położyć plaster sera z niebieską pleśnią i ponownie zapiec aż ser się roztopi. Podawać gorące do mięs. Połówki ziemniaków po przekrojeniu mogą się kołysać i przewracać więc ich ”dupki” – spody można lekko pościnać by utworzyć płaski spodek.