Składniki :
- – 1 kg ugotowanych ziemniaków
- – 2 łyżki masła
- – 3 łyżki mąki
- – 250 ml mleka
- – 200 g bardzo gęstej, kwaśnej i tłustej śmietany
- – sól, pieprz, gałka muszkatołowa
- – 1/2 pęczka szczypiorku
- – tłuszcz do formy
- – 200 g niebieskiego sera pleśniowego
Wykonanie :
Ziemniaki obrać i pokroić w cienkie plastry. Piekarnik nagrzać do 200*C. Masło roztopić w rondelku. Zasmażyć mąkę, rozprowadzić mlekiem i mieszając, gotować 2 minuty. Dodać śmietanę, doprawić do smaku. Szczypiorek drobno posiekać. Ziemniaki ułożyć warstwami w natłuszczonej formie do zapiekanek i polać sosem. Ser pleśniowy pokroić w kawałki i posypać ziemniaki. Zapiekać około 15 minut. Podawać posypane szczypiorkiem. Podawać do różnego rodzaju mięs.