Składniki :

  • – 1 kg ugotowanych ziemniaków
  • – 2 łyżki masła
  • – 3 łyżki mąki
  • – 250 ml mleka
  • – 200 g bardzo gęstej, kwaśnej i tłustej śmietany
  • – sól, pieprz, gałka muszkatołowa
  • – 1/2 pęczka szczypiorku
  • – tłuszcz do formy
  • – 200 g niebieskiego sera pleśniowego

Wykonanie :

Ziemniaki obrać i pokroić w cienkie plastry. Piekarnik nagrzać do 200*C. Masło roztopić w rondelku. Zasmażyć mąkę, rozprowadzić mlekiem i mieszając, gotować 2 minuty. Dodać śmietanę, doprawić do smaku. Szczypiorek drobno posiekać. Ziemniaki ułożyć warstwami w natłuszczonej formie do zapiekanek i polać sosem. Ser pleśniowy pokroić w kawałki i posypać ziemniaki. Zapiekać około 15 minut. Podawać posypane szczypiorkiem. Podawać do różnego rodzaju mięs.