Składniki :

  • makaron wstążki
  • mięso z kurczaka z rożna
  • 0,5 kg pieczarek
  • tymianek, sól, pieprz
  • 2 jajka
  • łyżka mąki
  • kubek śmietany
  • masło
  • żółty ser
  • szklanka rosołu lub bulionu drobiowego z kostki

Wykonanie :
Makaron ugotować klasycznie w osolonej wodzie, przecedzić i odstawić na bok.
Mięso kurczaka podzielić na podobnej wielkości kawałki.
Pieczarki pokroić na półplasterki.
Na łyżce masła i mąki zrobić białą zasmażkę, rozprowadzić ją zimnym bulionem i gotować, stale mieszając, na małym ogniu, aż sos zgęstnieje.
Jajka dokładnie wymieszać ze śmietaną i dodać do sosu.
Pieczarki usmażyć na maśle i dodać razem z kurczakiem do sosu.
Do sosu dodać tymianek i w razie potrzeby jeszcze go doprawić do smaku.
Nasmarowane masłem naczynie żaroodporne wyłożyć połową makaronu, polać makaron sosem, przykryć drugą połową makaronu i ponownie polać sosem.
Na koniec całość posypać tartym serem.
Zapiekać pod przykryciem 30 minut i bez przykrycia jeszcze 10 minut by ser się zapiekł.