Składniki :

  • 2 czerwone papryki
  • 0,3 kg mięsa mielonego wieprzowego
  • 2 serki pleśniowe brie pokrojone w kostkę
  • parmezan utarty na drobnej tarce
  • 1 ugotowana filiżanka ryżu
  • sól, pieprz
  • masło
  • natka pietruszki
  • 1 ugotowany brokuł
  • 1 ugotowany kalafior

Wykonanie :

Papryki pokroić w paski i poddusić na maśle.
Dodać mięso, przyprawić i razem z uduszonymi paprykami usmażyć by straciło surowość.
W naczyniu żaroodpornym układać warstwowo połowę ugotowanego brokułu, połowę kalafiora, połowę ryżu, połowę posiekanej natki, połowę mięsa z papryką i połowę serka pleśniowego i parmezanu.
Ponownie układać składniki zaczynając znów od warzyw taką samą drugą warstwę – brokuł-kalafior-ryż-natka-mięso z papryką-brie-parmezan.
Zapiekać w 180*C przez 15-20 minut aż wierzch się zarumieni.