Składniki :

  • 1 duży kalafior podzielony na bardzo małe kawałki lub posiekany
  • 1 cebula posiekana drobno i usmażona na maśle
  • oliwa
  • masło
  • 15 pieczarek pokrojonych w plasterki i usmażonych na maśle z solą, pieprzem, curry i papryką ostrą, słodką i wędzoną
  • opakowanie świeżego szpinaku lub mrożonego
  • 3 posiekane ząbki czosnku
  • pół pęczka natki pietruszki
  • 0,3 kg mielonego mięsa wieprzowego
  • sól, pieprz
  • tarty parmezan

Wykonanie :

Na maśle usmażyć szpinak z posiekanym czosnkiem, dodać wcześniej usmażoną cebulę, mięso, sól, pieprz i smażyć aż mięso będzie gotowe. Na maśle z oliwą usmażyć przygotowanego kalafiora, dodać posiekaną natkę pietruszki i przyprawić solą i pieprzem. W naczyniu żaroodpornym układać warstwami kalafior, szpinak z mięsem, pieczarki i posypać tartym parmezanem. Warstwy układać aż do wyczerpania składników zostawiając na ostatniej warstwie parmezan. Zapiekać w piekarniku na rumiano w 180*C.