Składniki :

  • – 6 jaj ugotowanych na twardo
  • – makaron rurki lub kokardki
  • – 1/2 szklanki startego żółtego sera
  • – sól, pieprz
  • – łyżka masła do naczynia żąroodpornego
  • Sos pomidorowy :
  • – łyżka masła
  • – mała cebula
  • – 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • – 1/2 szklanki śmietany
  • – 1 łyżeczka mąki
  • – sól, pieprz, cukier

Wykonanie :

Ugotować makaron w dużej ilości osolonej wody z dodatkiem oleju, odcedzić i przepłukać pod bieżącą wodą. Ugotowane jajka posiekać drobno, wymieszać z makaronem, doprawić solą i pieprzem. Przełożyć do wysmarowanego naczynia. Przygotować sos : na rozgrzanym maśle zrumienić drobno posiekaną cebulkę, dodać koncentrat, wymieszaną mąkę ze śmietaną, zagotować, doprawić solą i pieprzem i cukrem. Tym sosem zalać przygotowany makaron i posypać go serem. Zapiekać w piekarniku w 180*C tak długo, aż ser zacznie się rumienić.