Składniki :
- – 6 jaj ugotowanych na twardo
- – makaron rurki lub kokardki
- – 1/2 szklanki startego żółtego sera
- – sól, pieprz
- – łyżka masła do naczynia żąroodpornego
- Sos pomidorowy :
- – łyżka masła
- – mała cebula
- – 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- – 1/2 szklanki śmietany
- – 1 łyżeczka mąki
- – sól, pieprz, cukier
Wykonanie :
Ugotować makaron w dużej ilości osolonej wody z dodatkiem oleju, odcedzić i przepłukać pod bieżącą wodą. Ugotowane jajka posiekać drobno, wymieszać z makaronem, doprawić solą i pieprzem. Przełożyć do wysmarowanego naczynia. Przygotować sos : na rozgrzanym maśle zrumienić drobno posiekaną cebulkę, dodać koncentrat, wymieszaną mąkę ze śmietaną, zagotować, doprawić solą i pieprzem i cukrem. Tym sosem zalać przygotowany makaron i posypać go serem. Zapiekać w piekarniku w 180*C tak długo, aż ser zacznie się rumienić.