Składniki :

  • – 25 dag makaronu świderki lub penne
  • – 25 dag żółtego sera
  • – 40 dag swojskiej kiełbasy
  • – 50 dag pomidorów
  • – 4 ząbki czosnku
  • – łyżeczka ostrej lub słodkiej papryki
  • – sól, pieprz
  • – łyżka bułki tartej
  • – 3 plastry wędzonego boczku
  • – natka pietruszki
  • – łyżka masła
  • – oliwa i bułka do formy

Wykonanie :

Makaron ugotować w dużej ilości wody i soli z dodatkiem oliwy. Pomidory obrać ze skóry, pokroić w plastry. Kiełbasę pokroić w cienkie plasterki. Masło roztopić, ser zetrzeć na tarce. Natkę i czosnek drobno posiekać. Boczek pokroić w cienkie paski. Naczynie do zapiekania wysmarować tłuszczem, wysypać łyżką bułki tartej. Włożyć odcedzony makaron, posypać resztą bułki, skropić roztopionym masłem, położyć połowę porcji sera, kiełbasy i pokrojonych w plastry pomidorów. Posolić, przyprawić pieprzem, posypać posiekanym czosnkiem i natką. Ułożyć resztę kiełbasy, pomidorów, lekko posolić, popieprzyć. Resztę sera wymieszać z mieloną papryką i posypać zapiekankę. Na warstwie sera ułożyć kratkę z pasków boczku. Piekarnik nagrzać do 200*C i wstawić zapiekankę na 30 minut. Podawać na gorąco.