Składniki :
- – 25 dag makaronu świderki lub penne
- – 25 dag żółtego sera
- – 40 dag swojskiej kiełbasy
- – 50 dag pomidorów
- – 4 ząbki czosnku
- – łyżeczka ostrej lub słodkiej papryki
- – sól, pieprz
- – łyżka bułki tartej
- – 3 plastry wędzonego boczku
- – natka pietruszki
- – łyżka masła
- – oliwa i bułka do formy
Wykonanie :
Makaron ugotować w dużej ilości wody i soli z dodatkiem oliwy. Pomidory obrać ze skóry, pokroić w plastry. Kiełbasę pokroić w cienkie plasterki. Masło roztopić, ser zetrzeć na tarce. Natkę i czosnek drobno posiekać. Boczek pokroić w cienkie paski. Naczynie do zapiekania wysmarować tłuszczem, wysypać łyżką bułki tartej. Włożyć odcedzony makaron, posypać resztą bułki, skropić roztopionym masłem, położyć połowę porcji sera, kiełbasy i pokrojonych w plastry pomidorów. Posolić, przyprawić pieprzem, posypać posiekanym czosnkiem i natką. Ułożyć resztę kiełbasy, pomidorów, lekko posolić, popieprzyć. Resztę sera wymieszać z mieloną papryką i posypać zapiekankę. Na warstwie sera ułożyć kratkę z pasków boczku. Piekarnik nagrzać do 200*C i wstawić zapiekankę na 30 minut. Podawać na gorąco.