Składniki :
- – makaron rurki
- – sok pomidorowy w kartonie (hortex albo fortuna)
- – 2 podwójne piersi z kurczaka
- – 2 cebule
- – puszka rozdrobnionych pomidorów lub całych (całe trzeba rozgnieść widelcem)
- – masło
- – żółty ser
- – czerwona papryka
- – sól, pieprz, przyprawa do kurczaka i do gyrosa
- – wędzony boczek
Wykonanie :
Makaron ugotować w soli z dodatkiem dwóch kostek rosołowych wołowych na al’dente, odcedzić i odstawić. Kurczaka pokroić w kostkę, smażyć na rumiano na maśle z solą i przyprawami – do kurczaka i gyrosa. Cebulę poszatkować dowolnie i smażyć z pokrojonym w kostkę boczkiem na rumiano. Ser utrzeć na tarce o grubych oczkach. Paprykę pociąć w cienkie paseczki. W naczyniu żaroodpornym układać warstwy : makaron, papryka, kurczak, ser, cały boczek z cebulą i pomidory z puszki, znów makaron, papryka, kurczak, ser i całość polać obficie sokiem pomidorowym (duży kubek soku). Piec w piekarniku nagrzanym do 220*C przez 1,5h czasami odkrywając pokrywę naczynia by wierzch ładnie się zapiekł. Smacznego !