Składniki :

  • – makaron rurki
  • – sok pomidorowy w kartonie (hortex albo fortuna)
  • – 2 podwójne piersi z kurczaka
  • – 2 cebule
  • – puszka rozdrobnionych pomidorów lub całych (całe trzeba rozgnieść widelcem)
  • – masło
  • – żółty ser
  • – czerwona papryka
  • – sól, pieprz, przyprawa do kurczaka i do gyrosa
  • – wędzony boczek

Wykonanie :

Makaron ugotować w soli z dodatkiem dwóch kostek rosołowych wołowych na al’dente, odcedzić i odstawić. Kurczaka pokroić w kostkę, smażyć na rumiano na maśle z solą i przyprawami – do kurczaka i gyrosa. Cebulę poszatkować dowolnie i smażyć z pokrojonym w kostkę boczkiem na rumiano. Ser utrzeć na tarce o grubych oczkach. Paprykę pociąć w cienkie paseczki. W naczyniu żaroodpornym układać warstwy : makaron, papryka, kurczak, ser, cały boczek z cebulą i pomidory z puszki, znów makaron, papryka, kurczak, ser i całość polać obficie sokiem pomidorowym (duży kubek soku). Piec w piekarniku nagrzanym do 220*C przez 1,5h czasami odkrywając pokrywę naczynia by wierzch ładnie się zapiekł. Smacznego !