Składniki :

  • – makaron rurki, wstążki lub kokardki (dowolny)
  • – 50 dag pieczarek
  • – szklanka startego żółtego sera
  • – 2 łyżki masła
  • – cebula
  • – 1/2 szklanki śmietany
  • – jajko
  • – sól, pieprz
  • – łyżka masła do naczynia żaroodpornego

Wykonanie :

Ugotować makaron w dużej ilości wody z solą i z dodatkiem oliwy, odcedzić i przepłukać pod bieżącą wodą. Pieczarki i cebulę pokroić w plasterki. Cebulę podsmażyć na maśle, dodać pieczarki, dusić razem, aż cały płyn odparuje. Przyprawić do smaku. Makaron dodać do pieczarek i cebuli, przełożyć do naczynia nasmarowanego masłem, zalać śmietaną wymieszaną z jajkiem, posypać serem. Zapiekać w piekarniku w 180*C przez 30 minut.