Składniki :
- – makaron rurki, wstążki lub kokardki (dowolny)
- – 50 dag pieczarek
- – szklanka startego żółtego sera
- – 2 łyżki masła
- – cebula
- – 1/2 szklanki śmietany
- – jajko
- – sól, pieprz
- – łyżka masła do naczynia żaroodpornego
Wykonanie :
Ugotować makaron w dużej ilości wody z solą i z dodatkiem oliwy, odcedzić i przepłukać pod bieżącą wodą. Pieczarki i cebulę pokroić w plasterki. Cebulę podsmażyć na maśle, dodać pieczarki, dusić razem, aż cały płyn odparuje. Przyprawić do smaku. Makaron dodać do pieczarek i cebuli, przełożyć do naczynia nasmarowanego masłem, zalać śmietaną wymieszaną z jajkiem, posypać serem. Zapiekać w piekarniku w 180*C przez 30 minut.