Składniki :

  • opakowanie makaronu penne – ugotowanego w osolonej wodzie z łyżką kurkumy
  • mały kawałek sera gorgonzola
  • szklanka tartego parmezanu
  • 1 brokuł lub opakowanie mrożonego
  • pół piersi z kurczaka przyprawionej solą, pieprzem, curry i przyprawą do kurczaka
  • 2 szklanki mini pomidorków
  • pęczek natki pietruszki
  • opakowanie mrożonego szpinaku
  • 6 ząbków czosnku
  • łyżka masła
  • por – tylko biała część
  • 1 biała cebula

Wykonanie :

Na maśle wysmażyć posiekanego pora z cebulą i czosnkiem, dodać szpinak i przyprawionego kurczaka i całość smażyć często mieszając aż mięso będzie gotowe. W osolonej wodzie ugotować al dente brokuł, pomidorki pokroić na połówki. Do szpinaku z kurczakiem dodać ugotowany gorący makaron, rozdrobnione brokuły, posiekaną natkę pietruszki, pomidorki i całość dokładnie wymieszać. Na wierzchu ułożyć pokruszoną gorgonzolę i posypać grubo tartym parmezanem. Zapiekać 30 minut pod przykryciem w 180*C na rumiano. Podawać lekko przestudzone.