Składniki :

  • – 25 dag mięsa mielonego
  • – 10 dużych pieczarek
  • – 10 dag żółtego sera
  • – 1 cebula
  • – 1 pomidor
  • – 1 kostka rosołowa cielęca i warzywna
  • – olej
  • – makaron świderki lub kolanka
  • – tymianek
  • – 1 łyżka musztardy
  • – sól, pieprz

Wykonanie :

Pieczarki siekamy w plasterki, cebulę w półksiężyce . Przyprawiamy solą, pieprzem, przysmażamy porządnie na oleju . Do mięsa mielonego dodajemy tymianek, musztardę, przyprawiamy i podsmażamy na tłuszczu . Makaron gotujemy w kostce rosołowej i soli . Pomidora kroimy w plastry . Żółty ser ucieramy na tarce . W naczyniu żąroodpornym układamy warstwami makaron, mięso mielone, pieczarki z cebulą, utarty ser, znów makaron, tak powtarzamy do wyczerpania się składników . Ostatnią warstwą powinien być makaron, na nim ser i plastry pomidorów . Po wierzchu pomidorów można posypać dodatkowo tymianku . Całą zapiekankę polewamy 1/3 szklanki bulionu warzywnego i oliwą .