Składniki :
- 10 pałek z kurczaka [lub 5 podzielonych na pół udek]
- 3 kubki ryżu
- 2 cebule
- 1 czerwona papryka
- zielone oliwki
- 6 ząbków czosnku
- sól, pieprz, rozmaryn, oregano, curry, słodka i ostra papryka, kurkuma, czubryca czerwona, przyprawa do kurczaka, chili
- natka pietruszki
- oliwa
- masło
- rosół warzywny lub przecedzony rosół [ważne, by płyn był mało słony]
Wykonanie :
Mięso przyprawić solą, pieprzem, curry, kurkumą, przyprawą do kurczaka, paprykami i odstawić do lodówki na noc.
Mięso obsmażyć na maśle z oliwą z obu stron.
Ryż wymieszać z tłuszczem po smażeniu mięsa, 2 drobno posiekanymi cebulami, papryką, przeciśniętym czosnkiem, rozmarynem, oregano, solą, posiekanymi oliwkami, pieprzem, curry, kurkumą, czubrycą, posiekaną natką i chili.
Zalać połową płynu, wymieszać i przełożyć do płaskiego ale szerokiego naczynia żaroodpornego [może być blacha].
W ryż powciskać głęboko obsmażone mięso i wstawić do piekarnika do pieczenia w 180*C i piec co jakiś czas sprawdzając stan ryżu i podlewając całość płynem.
Potrawa będzie gotowa gdy ryż dojdzie a mięso będzie całkowicie miękkie.
Piec należy ”na oko” ale nie mniej niż godzinę.