Składniki :

  • 10 pałek z kurczaka [lub 5 podzielonych na pół udek]
  • 3 kubki ryżu
  • 2 cebule
  • 1 czerwona papryka
  • zielone oliwki
  • 6 ząbków czosnku
  • sól, pieprz, rozmaryn, oregano, curry, słodka i ostra papryka, kurkuma, czubryca czerwona, przyprawa do kurczaka, chili
  • natka pietruszki
  • oliwa
  • masło
  • rosół warzywny lub przecedzony rosół [ważne, by płyn był mało słony]

Wykonanie :

Mięso przyprawić solą, pieprzem, curry, kurkumą, przyprawą do kurczaka, paprykami i odstawić do lodówki na noc.
Mięso obsmażyć na maśle z oliwą z obu stron.
Ryż wymieszać z tłuszczem po smażeniu mięsa, 2 drobno posiekanymi cebulami, papryką, przeciśniętym czosnkiem, rozmarynem, oregano, solą, posiekanymi oliwkami, pieprzem, curry, kurkumą, czubrycą, posiekaną natką i chili.
Zalać połową płynu, wymieszać i przełożyć do płaskiego ale szerokiego naczynia żaroodpornego [może być blacha].
W ryż powciskać głęboko obsmażone mięso i wstawić do piekarnika do pieczenia w 180*C i piec co jakiś czas sprawdzając stan ryżu i podlewając całość płynem.
Potrawa będzie gotowa gdy ryż dojdzie a mięso będzie całkowicie miękkie.
Piec należy ”na oko” ale nie mniej niż godzinę.