Składniki :

  • 2 średnie bakłażany
  • 0,5 kg mięsa mielonego
  • 2 cebule
  • passata pomidorowa
  • 7 ząbków czosnku
  • 2 paczki białego ryżu
  • spory kawałek żółtego sera
  • oregano, sól, pieprz, czerwona ostra i słodka papryka, curry, rozmaryn

Wykonanie :
Bakłażana pokroić na dość cienkie plasterki, mocno posolić i odstawić na godzinę by puścił obficie wodę.
Następnie umyć pod bieżącą wodą każdy bakłażanowy plasterek by pozbyć się soli i wody z goryczką.
Do passaty pomidorowej dodać sól, pieprz, zioła, część utartego czosnku i gotować ją na małym ogniu kilka minut.
Cebulę posiekać drobno i usmażyć na rumiano, dodać do gotującej się passaty.
Mięso przyprawić solą, pieprzem, paprykami i curry, dodać resztę utartego czosnku, usmażyć i dodać do sosu.
Ryż ugotować w osolonej wodzie i odstawić do odsączenia i przestygnięcia.
Ser utrzeć na tarce o grubych oczkach.
W naczyniu żaroodpornym układać kolejno warstwę ryżu, plastry bakłażana, mięso i na to sos i ser.
Warstwy powtarzać aż do wyczerpania składników pamiętając by ostatnią warstwą był ser.
Piec 30 minut w 180*C [aż do zarumienienia się sera]