Składniki :

  • 2 szklanki ryżu
  • 3 szklanki bulionu warzywnego lub rosołu
  • 3 udka z kurczaka
  • 1 brokuł
  • 1 kalafior
  • fasolka szparagowa
  • sól, pieprz, curry, papryka słodka i ostra, oregano, tymianek, zioła prowansalskie
  • masło

Wykonanie :

Do naczynia żaroodpornego wsypać ryż na dno i równomiernie go rozłożyć.
Na ryż ułożyć pokrojone na różyczki kalafior i brokuł i pociętą na mniejsze kawałki fasolkę [warzywa mogą być mrożone lub nawet z mieszanki warzywnej – rodzaj warzyw jest zupełnie dowolny].
Mięso natrzeć dobrze wszystkimi przyprawami i ziołami a na wierzchu ułożyć grube plasterki masła.
Bulion zagotować i mocno doprawić by był dość porządnie słony.
Ma on dać smak do ryżu i warzyw.
Całość zalać bulionem.
Naczynie przykryć i wstawić do piekarnika na 1,5 h w 180*C.
Ryż i warzywa mają się całkowicie ugotować, a mięso ma być całkowicie upieczone.
Na koniec pieczenia można zdjąć pokrywę by skórka kurczaków bardziej się zapiekła.
Jeśli mięso zapieka się na wierzchu za bardzo – należy je przewrócić na drugą stronę.