Składniki :

  • 2 opakowania mrożonego szpinaku w całości
  • 2 łyżki masła
  • 5 ząbków czosnku
  • sól,pieprz
  • szklanka soczewicy czerwonej
  • szklanka bulguru
  • 1 puszka rozdrobnionych pomidorów
  • tarty parmezan
  • filety ulubionej ryby np dorsza

Wykonanie :

Szpinak usmażyć na 1 łyżce masła z przeciśniętym czosnkiem i przyprawami i odparować go z całego płynu. Soczewicę i bulgur ugotować w osolonej wodzie według przepisów na opakowaniach a następnie w rondelku połączyć,dodać resztę masła i pomidory z puszki i całość razem dusić na małym ogniu kilka minut. W naczyniu żaroodpornym ułożyć na dnie naczynia filety ryby,przyprawić solą i pieprzem,przykryć warstwą pomidorową,ponownie położyć ryby i zakryć warstwą szpinakową. Na wierzchu posypać całość tartym parmezanem i zakryć naczynie. Piec w 170*C przez 45 minut (po tym czasie należy zrobić kontrolę czy ryba nie jest surowa – długość pieczenia zależy od grubości i wielkości filetów)