Składniki :
- opakowanie pomidorków koktajlowych
- 1 cukinia
- puszka sosu do pizzy z ziołami
- 4 przeciśnięte ząbki czosnku
- pęczek natki pietruszki do podania
- 2 łyżki oliwy
- 1 łyżka masła
- 2 łyżki mascarpone
- tarty cheddar do zapieczenia
- 10 zielonych lub czarnych pokrojonych oliwek dobrej jakości
- 1 czerwona papryka
- 1 cebula
- mały kawałek pora
- 1 mała marchewka
- 1 bardzo mały kalafior lub pół większego
- 1 koper włoski [fenkuł]
- szklanka fasolki szparagowej zielonej lub żółtej
- sól, pieprz, jarzynka dobrej jakości do smaku, oregano, bazylia
Wykonanie :
Na początku należy przygotować sos pomidorowy – podgrzać sos w rondelku, dodać czosnek, doprawić, dodać dodatkowo bazylię i oregano, dodać oliwki, mascarpone, posiekaną natkę i dusić 15 minut na bardzo małym ogniu co jakiś czas mieszając. Następnie na rozgrzanej oliwie z masłem podsmażyć posiekaną cebulę z pomidorkami, porem, cukinią, papryką i marchewką a następnie w naczyniu żaroodpornym lub na głębszej blaszce z piekarnika ułożyć pokrojony koper włoski, fasolkę, kalafiora, zalać całość resztą usmażonych warzyw a na wierzchu wszystko polać przygotowanym gorącym sosem. Zapiekać w piekarniku w 180*C grzanie góra-dół przez 30 minut tak, by wszystkie warzywa na spodzie zmiękły [ale nie piec zbyt długo by się nie rozpadły] a następnie po tym czasie posypać zapiekankę serem i zapiec na lekko rumiano.