Składniki :

  • -> makaron rurki (penne)
  • -> ser pleśniowy z zielonym pieprzem
  • -> ser żółty
  • -> 2 marchewki
  • -> 2 pietruszki
  • -> kawałek selera
  • -> por
  • -> kiełbasa wiejska
  • -> kawałek boczku wędzonego
  • -> kostka rosołowa do ugotowania makaronu,sól,pieprz,czubryca czerwona i zielona,garam masala,papryka ostra i słodka,pasta paprykowa ostra i pasta czosnkowa – można zastąpić koncentratem z keczupem i czosnkiem w proszku

Wykonanie :

Warzywa i wędliny pokroić w małe równej wielkości kawałki i usmażyć,dodać przyprawy i pasty,dusić pod przykryciem. Makaron ugotować w soli i kostce rosołowej,odcedzić. W naczyniu żaroodpornym układać warstwami makaron na przemian z farszem. Na samej górze ułożyć ser pleśniowy i starty ser żółty. Zapiekać w piekarniku 20 minut w 180*C.