Składniki :
- -> makaron rurki (penne)
- -> ser pleśniowy z zielonym pieprzem
- -> ser żółty
- -> 2 marchewki
- -> 2 pietruszki
- -> kawałek selera
- -> por
- -> kiełbasa wiejska
- -> kawałek boczku wędzonego
- -> kostka rosołowa do ugotowania makaronu,sól,pieprz,czubryca czerwona i zielona,garam masala,papryka ostra i słodka,pasta paprykowa ostra i pasta czosnkowa – można zastąpić koncentratem z keczupem i czosnkiem w proszku
Wykonanie :
Warzywa i wędliny pokroić w małe równej wielkości kawałki i usmażyć,dodać przyprawy i pasty,dusić pod przykryciem. Makaron ugotować w soli i kostce rosołowej,odcedzić. W naczyniu żaroodpornym układać warstwami makaron na przemian z farszem. Na samej górze ułożyć ser pleśniowy i starty ser żółty. Zapiekać w piekarniku 20 minut w 180*C.