Składniki :

  • – 8 średnich ziemniaków
  • – 50 dag baraniny z udźca lub łopatki
  • – 20 dag fasoli szparagowej
  • – 3 duże pomidory
  • – ewentualnie bakłażan jeśli ktoś lubi
  • – cebula
  • – 2 szklanki wrzącej wody
  • – sól, pieprz, czerwona papryka ostra i słodka

Wykonanie :

Baraninę pokroić na dowolne kawałki. Fasolkę oczyścić i też dowolnie pokroić. Obrane ziemniaki, pomidory (bez skóry), bakłażan pokroić w plastry. Cebulę drobno posiekać. Na dnie naczynia żaroodpornego ułożyć mięso, na nim fasolę, ziemniaki, cebulę, pomidory i bakłażana. Przyprawić wszystko dokładnie solą, pieprzem i paprykami do smaku (najlepiej każdą warstwę), zalać 2 szklankami wrzącej wody i przykryć. Zapiekać w piekarniku nagrzanym do 170*C przez około 2 godziny. Gdy podczas pieczenia cały płyn wyparuje można dolać kilka łyżek wody.