Składniki :
- – 8 średnich ziemniaków
- – 50 dag baraniny z udźca lub łopatki
- – 20 dag fasoli szparagowej
- – 3 duże pomidory
- – ewentualnie bakłażan jeśli ktoś lubi
- – cebula
- – 2 szklanki wrzącej wody
- – sól, pieprz, czerwona papryka ostra i słodka
Wykonanie :
Baraninę pokroić na dowolne kawałki. Fasolkę oczyścić i też dowolnie pokroić. Obrane ziemniaki, pomidory (bez skóry), bakłażan pokroić w plastry. Cebulę drobno posiekać. Na dnie naczynia żaroodpornego ułożyć mięso, na nim fasolę, ziemniaki, cebulę, pomidory i bakłażana. Przyprawić wszystko dokładnie solą, pieprzem i paprykami do smaku (najlepiej każdą warstwę), zalać 2 szklankami wrzącej wody i przykryć. Zapiekać w piekarniku nagrzanym do 170*C przez około 2 godziny. Gdy podczas pieczenia cały płyn wyparuje można dolać kilka łyżek wody.