Składniki :
- 4 torebki kaszy jęczmiennej lub innej dowolnej
- 4 duże pory [białe części i odrobina zielonej]
- 4 jajka
- śmietana 12%
- papryka słodka i ostra, sól, pieprz
- upieczone mięso z kurczaka [np odsmażone mięso z rosołu lub pieczony kurczak]
- pół szklanki rosołu drobiowego
- żółty ser
- masło
- koperek
Wykonanie :
Kaszę ugotować w rosole z dodatkiem soli i wody.
Śmietanę wymieszać z jajkami i przyprawami.
Pory posiekać w cienkie krążki i smażyć na maśle aż będą zupełnie miękkie.
Mięso kurczaka rozdrobnić na mniejsze podzielne kawałki.
Koperek drobno posiekać i wymieszać z ugotowaną kaszą.
W naczyniu żaroodpornym układać warstwowo : kasza – kurczak – pory – sos – tarty ser.
Przekładać warstwowo aż do wyczerpania składników tak, by ostatnią warstwą był ser.
Zapiekać w 180*C przez 20 -30 minut do momentu, aż sos śmietanowo-jajeczny całkowicie się zetnie a ser na wierzchu zarumieni.
Ilość sosu wedle uznania – ja osobiście nie robię go zbyt wiele by zapiekanka nie pływała tylko była zwarta.