Składniki :

  • 4 torebki kaszy jęczmiennej lub innej dowolnej
  • 4 duże pory [białe części i odrobina zielonej]
  • 4 jajka
  • śmietana 12%
  • papryka słodka i ostra, sól, pieprz
  • upieczone mięso z kurczaka [np odsmażone mięso z rosołu lub pieczony kurczak]
  • pół szklanki rosołu drobiowego
  • żółty ser
  • masło
  • koperek

Wykonanie :

Kaszę ugotować w rosole z dodatkiem soli i wody.
Śmietanę wymieszać z jajkami i przyprawami.
Pory posiekać w cienkie krążki i smażyć na maśle aż będą zupełnie miękkie.
Mięso kurczaka rozdrobnić na mniejsze podzielne kawałki.
Koperek drobno posiekać i wymieszać z ugotowaną kaszą.
W naczyniu żaroodpornym układać warstwowo : kasza – kurczak – pory – sos – tarty ser.
Przekładać warstwowo aż do wyczerpania składników tak, by ostatnią warstwą był ser.
Zapiekać w 180*C przez 20 -30 minut do momentu, aż sos śmietanowo-jajeczny całkowicie się zetnie a ser na wierzchu zarumieni.

Ilość sosu wedle uznania – ja osobiście nie robię go zbyt wiele by zapiekanka nie pływała tylko była zwarta.