Składniki :
- 3 torebki kaszy jęczmiennej [lub innej ulubionej np. pęczaku]
- 1 mała marchewka
- 1 duża pietruszka
- 2 białe cebule
- 3 ząbki czosnku
- kilka kawałków smażonego lub gotowanego kurczaka [ja mam dwa udka gotowane z rosołu i dwa smażone]
- pół kubka suszonych grzybków [namoczonych]
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego lub łyżka wazowa zupy pomidorowej [ja mam zupę pomidorową]
- łyżka masła
- 1 kostka rosołowa
- sól, pieprz
- puszka kukurydzy
Wykonanie :
Kaszę ugotować w osolonej wodzie z dodatkiem kostki rosołowej.
Marchew utrzeć na tarce razem z pietruszką, cebulą i czosnkiem.
Smażyć warzywa na maśle, przyprawić do smaku a następnie wlać wodę z moczenia grzybów i same grzyby.Mięso z kurczaka obrać z kości i drobno posiekać.
Do warzyw z grzybami dodać koncentrat/pomidorową i kukurydzę.
Ugotowaną kaszę wymieszać dokładnie z mieszaniną warzyw i grzybów i całość przełożyć do naczynia żaroodpornego.
Zapiekać w 200*C tak długo aż wierzch kaszy zacznie się rumienić.
Można dodać ser na wierzch.
Zapiekanka najlepsza jest jak zupełnie ostygnie, stężeje i się poskleja.
Dopiero po ostygnięciu należy ją ponownie podgrzać i podawać ze względu na lepszą konsystencję.