Składniki :

  • 3 torebki kaszy jęczmiennej [lub innej ulubionej np. pęczaku]
  • 1 mała marchewka
  • 1 duża pietruszka
  • 2 białe cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • kilka kawałków smażonego lub gotowanego kurczaka [ja mam dwa udka gotowane z rosołu i dwa smażone]
  • pół kubka suszonych grzybków [namoczonych]
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego lub łyżka wazowa zupy pomidorowej [ja mam zupę pomidorową]
  • łyżka masła
  • 1 kostka rosołowa
  • sól, pieprz
  • puszka kukurydzy

Wykonanie :

Kaszę ugotować w osolonej wodzie z dodatkiem kostki rosołowej.
Marchew utrzeć na tarce razem z pietruszką, cebulą i czosnkiem.
Smażyć warzywa na maśle, przyprawić do smaku a następnie wlać wodę z moczenia grzybów i same grzyby.Mięso z kurczaka obrać z kości i drobno posiekać.
Do warzyw z grzybami dodać koncentrat/pomidorową i kukurydzę.
Ugotowaną kaszę wymieszać dokładnie z mieszaniną warzyw i grzybów i całość przełożyć do naczynia żaroodpornego.
Zapiekać w 200*C tak długo aż wierzch kaszy zacznie się rumienić.
Można dodać ser na wierzch.
Zapiekanka najlepsza jest jak zupełnie ostygnie, stężeje i się poskleja.
Dopiero po ostygnięciu należy ją ponownie podgrzać i podawać ze względu na lepszą konsystencję.

IMG_20150106_150134