Składniki :

  • – 50 dag makaronu
  • – 1/2 kurczaka z rożna (około 1 kg)
  • – 30 dag pieczarek
  • – łyżka soku z cytryny
  • – 1/4 łyżeczki suszonego tymianku
  • – 2 jajka
  • – 3/4 szklanki śmietany
  • – łyżka mąki
  • – 3 łyżki masła
  • – szklanka bulionu z kury
  • – sól, pieprz
  • – tłuszcz do naczynia żaroodpornego

Wykonanie :

Ugotować makaron w osolonej wodzie z dodatkiem oleju by się nie posklejał. Kurczaka pokroić na kawałki. Pieczarki pokroić w grube paski, skropić sokiem cytrynowym, posypać tymiankiem i usmażyć na łyżce masła. Doprawić je do smaku solą i pieprzem. Przygotować sos : z drugiej łyżki masła i mąki zrobić białą zasmażkę, rozprowadzić ją zimnym bulionem i gotować, stale mieszając, na małym ogniu aż zgęstnieje. Jajka rozmącić ze śmietaną, dodać do sosu z pieczarkami i pokrojonym mięsem kurczaka. Sos dokładnie wymieszać. Do naczynia wysmarowanego tłuszczem włożyć połowę makaronu, polać go sosem, przykryć resztą makaronu, posypać wiórkami z reszty masła. Zapiekankę wstawić do nagrzanego piekarnika do 180*C na 50 minut. Podawać z zieloną sałatą.