Składniki :
- – 50 dag makaronu
- – 1/2 kurczaka z rożna (około 1 kg)
- – 30 dag pieczarek
- – łyżka soku z cytryny
- – 1/4 łyżeczki suszonego tymianku
- – 2 jajka
- – 3/4 szklanki śmietany
- – łyżka mąki
- – 3 łyżki masła
- – szklanka bulionu z kury
- – sól, pieprz
- – tłuszcz do naczynia żaroodpornego
Wykonanie :
Ugotować makaron w osolonej wodzie z dodatkiem oleju by się nie posklejał. Kurczaka pokroić na kawałki. Pieczarki pokroić w grube paski, skropić sokiem cytrynowym, posypać tymiankiem i usmażyć na łyżce masła. Doprawić je do smaku solą i pieprzem. Przygotować sos : z drugiej łyżki masła i mąki zrobić białą zasmażkę, rozprowadzić ją zimnym bulionem i gotować, stale mieszając, na małym ogniu aż zgęstnieje. Jajka rozmącić ze śmietaną, dodać do sosu z pieczarkami i pokrojonym mięsem kurczaka. Sos dokładnie wymieszać. Do naczynia wysmarowanego tłuszczem włożyć połowę makaronu, polać go sosem, przykryć resztą makaronu, posypać wiórkami z reszty masła. Zapiekankę wstawić do nagrzanego piekarnika do 180*C na 50 minut. Podawać z zieloną sałatą.