Składniki :

  • szklanka bulguru
  • szklanka czerwonej soczewicy
  • szklanka kuskusu
  • pół szklanki pęczaku
  • 2 łyżki pestek dyni
  • łyżka posiekanych drobno suszonych pomidorów (suchych lub z zalewy)
  • 1 duża pierś z kurczaka
  • 1 mała cukinia
  • 3 małe pomidory
  • sól,pieprz,pieprz cytrynowy,przyprawa włoska,zioła włoskie
  • 3 łyżki oliwy
  • łyżka masła

Wykonanie :

Bulgur,soczewicę,pęczak,pestki dyni,suszone pomidory ugotować razem w osolonej wodzie. Kuskus zalać wrzątkiem z odrobiną soli i odstawić na czas podany na opakowaniu. Całość razem wymieszać z masłem. Pierś pokroić w cienkie paski, przyprawić wszystkimi przyprawami i wymieszać w oliwie. Odstawić na 30 minut. Cukinię i pomidory pokroić na cienkie plasterki. W naczyniu do zapiekania na spód wyłożyć połowę mieszanki z masłem,ułożyć zamarynowane piersi,ponownie zakryć resztą mieszanki a na wierzchu ułożyć na przemian pomidory i cukinię. Lekko posolić i posypać przyprawą włoską i ziołami. Zapiekać pod przykryciem przez 1h w 170*C.