Składniki :
- bazylia świeża
- zioła prowansalskie
- 4 ząbki czosnku
- 1 cukinia
- 1 biała cebula
- sok pomidorowy gęsty [szklanka]
- żółty ser w plastrach
- salami w plastrach
- makaron penne [całe opakowanie]
- sól,pieprz,świeży strąk chili
- pomidorki koktajlowe
Wykonanie :
Cukinię pokroić na średniej grubości plasterki i wraz z posiekanym drobno czosnkiem i cebulą posiekaną w cienkie piórka smażyć na rumiano na oliwie.
Dodać sok pomidorowy,przekrojone na pół pomidorki,zioła i wszystkie przyprawy i dusić pod przykryciem 15 minut.
Makaron klasycznie ugotować,odcedzić ale nie przepłukiwać wodą.
Do naczynia żaroodpornego włożyć część makaronu,ułożyć na nim kilka plastrów salami,sera żółtego i część warzyw z sosem.
Znowu nałożyć część makaronu,salami,sera i warzyw i tak przekładać aż do wyczerpania składników zakańczając żółtym serem.
Zapiekać w 180*C przez 30 minut bez pokrywy.
Po wyjęciu odstawić do zupełnego ostudzenia i dopiero po ostudzeniu ponownie podgrzać i podawać.
Studzimy po to,by sos zastygł i odparował a makaron wciągnął jego część.
Dodatkowo zapiekanka zrobi się bardziej zwarta w swojej konsystencji.