Składniki :

  • bazylia świeża
  • zioła prowansalskie
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 cukinia
  • 1 biała cebula
  • sok pomidorowy gęsty [szklanka]
  • żółty ser w plastrach
  • salami w plastrach
  • makaron penne [całe opakowanie]
  • sól,pieprz,świeży strąk chili
  • pomidorki koktajlowe

Wykonanie :
Cukinię pokroić na średniej grubości plasterki i wraz z posiekanym drobno czosnkiem i cebulą posiekaną w cienkie piórka smażyć na rumiano na oliwie. 
Dodać sok pomidorowy,przekrojone na pół pomidorki,zioła i wszystkie przyprawy i dusić pod przykryciem 15 minut.
Makaron klasycznie ugotować,odcedzić ale nie przepłukiwać wodą.
Do naczynia żaroodpornego włożyć część makaronu,ułożyć na nim kilka plastrów salami,sera żółtego i część warzyw z sosem. 
Znowu nałożyć część makaronu,salami,sera i warzyw i tak przekładać aż do wyczerpania składników zakańczając żółtym serem.
Zapiekać w 180*C przez 30 minut bez pokrywy.
Po wyjęciu odstawić do zupełnego ostudzenia i dopiero po ostudzeniu ponownie podgrzać i podawać.

Studzimy po to,by sos zastygł i odparował a makaron wciągnął jego część.
Dodatkowo zapiekanka zrobi się bardziej zwarta w swojej konsystencji.