Składniki :
- ziemniaki [5-6 dużych ziemniaków]
- opakowanie białych parzonych cienkich kiełbasek [rewelacja z Biedronki z 90%-tową zawartością mięsa]
- 5 dużych ząbków czosnku
- 3 małe cebule
- żółta fasolka szparagowa [czubata miseczka średniej wielkości]
- 2 duże pomidory
- 1 opakowanie sera mozzarella
- kawałek sera Gouda
- kawałek sera pleśniowego – twardego z niebieską pleśnią
- kawałek dowolnego żółtego sera o wyrazistym smaku
- oregano, sól, pieprz, kurkuma, przyprawa do ziemniaków, jarzynka, curry
- pół szklanki jogurtu naturalnego
- łyżka masła
Wykonanie :
Ziemniaki ugotować z dodatkiem czosnku, soli, pieprzu, curry, kurkumy, jarzynki i przyprawy do ziemniaków, odlać i całość razem z czosnkiem zagnieść z jogurtem i masłem na gładką puszystą masę.
Kiełbaski obrać z flaczków i pokroić w talarki.
Cebulę posiekać w drobną kosteczkę i usmażyć razem z kiełbaskami na rumiano.
Dodać do ziemniaków i dokładnie całość wymieszać.
Fasolkę ugotować do miękkości w osolonej wodzie z dodatkiem jarzynki, curry i kurkumy.
Pomidory pokroić w grube plasterki i posypać oregano.
Wszystkie sery utrzeć i dokładnie ze sobą wymieszać.
W naczyniu żaroodpornym układać warstwy : masę ziemniaczano-kiełbaskową, na to ugotowaną fasolkę [można polać keczupem], znowu masę ziemniaczaną i fasolkę i tak aż do wyczerpania tych dwóch składników.
Na wierzchu ułożyć pomidory w oregano i posypać całość serami.
Zapiekać w piekarniku 45 minut najpierw na grzaniu góra dół w 200 stopniach C a po 30 minutach zmniejszyć grzanie do 150 C* i piec do końca czasu.
Jeśli wierzch zbytnio się zarumieni można przykryć naczynie lub zaprzestać dalszego pieczenia.
Ta zapiekanka w gruncie rzeczy nie wymaga długiego pieczenia ze względu na to, że jej składniki są już przygotowane.
Chodzi o przegryzienie się smaków i zmięknięcie pomidorów i zapieczenie się serów.