Składniki :

  • – 40 dag mielonej wieprzowiny
  • – 3/4 kg marchewki
  • – natka pietruszki
  • – 2 kostki rosołowe
  • – 1/2 łyżeczki cukru
  • – 2 łyżki masła
  • – tarta bułka
  • – starty żółty ser
  • – 1 żółtko
  • – sól, pieprz

Wykonanie :

Rosół z kostki rozpuszczamy w 0,5 litra wody i gotujemy z cukrem, merchewką przez 15 minut . Ugotowaną marchew kroimy w plasterki . Mięso wyrabiamy z żółtkiem, solą i pieprzem, formujemy pulpeciki o średnicy 4 cm . Połąwę wywaru zaciągamy zasmaż?ą, razem gotujemy ok. 1 minuty . Po lekkim schłodzeniu wbijamy żółtko i roztrzepujemy . Pulpety i marchewkę układamy rzędami w naczyniu do zapiekania, wysmarowanym masłem, polewamy wywarem . Zapiekankę posypujemy tartą bułką wymieszaną z natką pietruszki i żółtym serem . na wierzchu układamy kawałki masła . Pieczemy 30 minut w 200*C .